Mașini de cusut și echipamente de călcat – afaceri convergente

04/02/2017 0 Comment(s) info textile,

Cine vrea să afle starea economiei românești în general și a industriei textile în particular, îi este suficient să acceseze internetul. Va constata că, în linii mari, afacerile care (încă) sunt românești sunt în mare parte conexe celor de producție efectivă, respectiv firme de distribuție și de service de materiale, de mașini de cusut și piese de schimb, mașini de călcat, manechine și în general sectorul de produse și consumabile la tot ceea ce înseamnă mercerie.

masina de cusutAșa se vede din afara sistemului, dar dacă ești în businessul distribuției și comerțului cu mașini de cusut și piese de schimb vei observa că, totuși, parteneri de afaceri mai sunt. Este adevărat că nu mai e deloc ca pe vremuri în ceea ce privește proprietarii fabricilor. Acum, marile firme de confecții îmbrăcăminte produc la noi, iar până nu demult plăteau angajaților salarii de mizerie, dar aceștia au descoperit că pot lucra și afară. Originala industrie a confecțiilor din România acum nu mai este aproape deloc românească. Au cam dispărut marile fabrici românești de textile, cu zeci și sute de mașini de cusut țăcănind și asigurând bunăstarea (sau supraviețuirea) familiei. Firmelor românești care activează în industria confecțiilor le lipsește strălucirea de altădată, marile fabrici de textile au ajuns surse de profit imobiliar în urma privatizărilor .

Și totuși, mare parte dintre cei care furnizează mașini de cusut fabricilor din România sunt de-ai noștri. Au srl-uri românești și sunt profesioniști în sectorul lor de activitate.

Sistemul lohn susține fabricile de confecții textile

Dacă la un moment dat se părea că producătorii de confecții vor pleca din România și-și vor lua mașinile de cusut cu ei în Ucraina, Belarus sau China, iată că noile evoluții politice mondiale alungă această perspectivă. Au apărut însă altfel de probleme, care privesc doar tangențial piața furnizorilor de materii prime sau de mașini de cusut, de exemplu. Una din noile provocări ar putea fi Brexitul, ieșirea Marii Britanii din UE. Dorel Boris Simiz, deținătorul firmei „Pandora Prod” din Focșani, firmă producătoare de confecții textile care lucrează aproape numai în sistem lohn, un cunoscător așadar al fenomenului de export-import din industria de textile, declara recent că este imposibil să nu fie consecințe legate de Brexit. Dar că încă este prematur să putem cuantifica exact care vor fi acestea din punct de vedere financiar. Deocamdată, virtualul Brexit se răsfrânge doar asupra cursului de schimb.

Prin urmare, mai întâi să așteptăm să ieșim din sfera emoțională a bexitului, apoi vom ști ce și cum spunea patronul de la Pandora Prod. Vă reamintim că Dorel Boris Simiz mărturisea că și-a pornit afacerea cu 30 de mașini de cusut iar acum are peste 1.000 de angajați și are un profit bun in fiecare an.