Prima mașină de cusut a facut uniforme militare

01/03/2017 0 Comment(s) info textile,

prima masina de cusut Prima mașină de cusut, cine a inventat-o, cine a fabricat-o, cine a fost primul care a folosit-o în scopuri industriale, cine s-a îmbogățit primul de pe urma acestei mașinării... toate sunt subiecte interesante și vor fi încă multă vreme subiecte de discuții. Mașina de cusut a fost poate unul dintre acele lucruri care trebuiau neapărat inventate, iar asta încă din primii ani de civilizație.

Deși părea a fi exact unul din lucurile necesare, mașina de cusut, atunci când a apărut, a provocat drame și conflicte sociale căci părea că va lua pâinea de la gură tinerei clase muncitoare. Și totuși, deși a fost atât de dorită și de contestată în același timp, cine este autorul invenției va fi unul dintre cele mai disputate subiecte, câteva națiuni fiind mereu în disputa de a-și aroga titlul de creatoare a primei mașini de cusut. Până la transformarea industriei textile în ceea ce este astăzi, datorită agresivității comerciale a lui Isaac Singer și astfel că aproape oricine știe ce înseamnă „Singer”, fabricile de textile au avut o evoluție convulsivă. Merită să aflăm (sau să rememorăm) câteva fapte.

Barthelemy Timonnier, inventatorul francez...

Franța este una din țările cu pretenții îndreptățite ca loc de naștere a primei mașini de cusut. Sau, cel puțin, prima care are funcțiile și caracteristicile celor din ziua de astăzi. Chiar dacă, vizual vorbind, imaginea ei nu prea aduce cu ce are fiecare dintre noi în minte atunci când se gândește la o astfel de mașinărie.

Mașina de cusut cu probabil cea mai rapidă creștere de popularitate a fost inventată de un croitor francez. Ca mulți alți mari inovatori și deschizători de drumuri, Barthelemy Timonnier a fost cel mai mare copil dintr-o familie numeroasă. S-a născut în 1793 la L'Arbresle (Rhône) și a făcut școala la Lyon. Se va căsători cu o cusătoare de broderii și în 1823 se va stabili undeva în suburbiile de la Saint-Etienne.

Barthelemy TimonnierTimonnier a inventat prima mașină de cusut în 1829, iar un an mai târziu era asociat cu un inginer minier, respectiv Auguste Ferrand. Acesta din urmă a făcut desenele tehnice și a întocmit documentația, astfel ca să poată fi depusă cererea de patentare a invenției, brevet care va fi emis însă pe numele celor doi prieteni. Mașina de cusut a lui Timonnier era funcțional destul de aproape de ceea ce face astăzi una contemporană, avea un ac încârligat care făcea o singură cusătură cu lanț dintr-un fir.

Mașina lui Timonnier va funcționa atât de bine încât va reuși să găsească finanțatori ca să formeze o companie numită „Germain Petit and Co”. Mai mult, mica lor întreprindere va fi prima firmă din istorie, bazată pe producția cu mașini de cusut, care va obține un contract serios cu statul. Este vorba de o comandă de producție de uniforme pentru armata franceză.

Din păcate, muncitori textili au devastat atelierul „Germain”, i-au dat foc și au distrus toate utilajele. Timonnier a fugit ca să-și salveze viața de muncitorii furioși pe concurența făcută de mașina de cusut. Barthelemy a reușit să-și îmbunătățească invenția prin noi brevete și noi tentative de afaceri. Totuși, revoluția industrială în domeniul textilelor era mereu în convulsii, astfel că inventatorul a murit în sărăcie, la 63 de ani, ultimii ani petrecându-i retras în provincie.

Leave a Comment