Finanțare europeană pentru mașini de cusut

05/04/2017 0 Comment(s) info textile,

 Fonduri nerambursabile sunt pregătite și în acest an pentru micii întreprinzători, SRL-urile și chiar PFA-urile care operează în industria ușoară și al căror obiect de activitate gravitează în zona industriei ușoare, inclusiv ateliere de croitorie sau afaceri cu confecții textile. Acestea vor putea să-și cumpere utilaje noi, printre altele din gama stații și mașini de călcat, mașini de cusut sau manechine de croitorie ca să enumerăm doar câteva exemple.

Fondurile puse la dispoziția întreprinzătorilor sunt grupate în 8 linii de finațare, special destinate micilor afaceri. Vom încerca să le trecem în revistă cu menționarea principalelor caracteristici pe cele la care încă se mai poate aplica sau sunt în faza finală a evaluării. Unul dintre acestea, cel destinat microîntreprinderilor din Programul Operațional Regional 2.1 A are termenul de depunere al proiectelor aproape de final, în 27 aprilie. Și mai sunt cinci linii de finanțare dar la care încă nu s-a deschis depunerea de proiecte.

Linii de finanțare în actualitate

Redăm mai jos principalele surse de finanțare pentru micii întreprinzători, pentru micile afaceri și care sunt acum de actualitate.

► POR 2.1 A este destinat microîntreprinderilor și se poate obține o sumă cuprinsă între 25.000 și 200.000 de euro. Este un program cu o finanțare relativ mare dar care exclude cererile din București și județul Ilfov. Solicitantul trebuie să asigure minim 10% din investiție și mai trebuie să nu fie din mediul rural.

► POR 2.2 se dorește a fi o sursă de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (exclus PFA) și care ar oferi proiectelor care se califică sume între 200.000 și un milion de euro. Puteți depune solicitări de finanțare până în data de 23 august.

Chiar dacă este un program generos, POR 2.2 impune câteva condiții ce-l fac oarecum mai dificil, respectiv aceea că solicitantul trebuie să aibă asigurat 30-35% din valoarea ajutorului care se acordă de la stat, o condiție a numărului de angajați (minim 3) precum și vechime în activitate. Este exclus solicitărilor din București-Ilfov.

► Un program pentru „Start-up” este cel inclus în Programul Operațional cu Capital Uman (POCU), din linia de finanțare „Romania Start-up Plus”. La POCU nu se mai pot depune solicitări de finanțare, în aceste zile programul aflându-se în stadiul de evaluare și urmând ca într-un final el să recompenseze cele mai bune proiecte cu suma de maxim 40.000 de euro. Din nou, zona București-Ilfov este exclusă.

Despre celelalte programe de finanțare, care încă nu au fost deschise pentru depunerea solicitărilor de evaluare, vă vom informa la timpul potrivit.

Cheltuieli eligibile, principii

Una din principlalele întrebări ale celor care se gândesc la finanțare nerambursabilă este pentru ce fel de investiții se acordă fondurile? Evident că dacă s-ar acorda pentru orice, România ar deveni o gaură neagră a bugetului UE, s-ar găsi suficiente motive și scopuri nobile numai bune pentru a se investi în ele.

Principiul după care rulează aceste programe este tocmai acela al sprijinirii zonelor subdezvoltate, se urmărește să se ridice nivelul de trai ameliorându-se situația socială din spațiile pentru care s-au creat respectivele programe. Acesta este motivul pentru care au fost excluse zonele București-Ilfov, pentru că se consideră că ele sunt destul de mult peste media de dezvoltare a țării și au un nivel comparabil cu suficiente zone europene.

Ca să știți ce cheltuieli sunt eligibile trebuie să studiați documentația fiecărui program în parte. Dar nu veți primi bani pentru cheltuielile cu TVA, de exemplu, în general nu se acordă plata salariilor. Nu vă veți putea cumpăra mașini sau apartamente pentru uz personal. Regula de bază este ca orice pe ce cheltuiți să fie considerat o investiție. Puteți să vă cumpărați software, mașini... da, mașini de cusut, manechine de croitorie... tot ce intră în dotarea unei astfel de afaceri.

Mai multe condiții despre sursele și condițiile de finanțare puteți obține de pe site-ul Fonduri-ue.ro, iar informații și detalii tehnice despre mașini de cusut de pe site-ul Vaella.ro.

Leave a Comment