Masina de cusut ca obiect de arta

28/03/2017 0 Comment(s) info textile,

 Dacă despre femei se spune că reprezintă frumusețea speciei umane, despre Elna s-ar putea zice că sunt tot ce este mai frumos la o mașină de cusut, numele Elna fiind deja definit drept artă și frumusețe după cum se va vedea în continuare. Afirmația are o perfectă acoperire căci mașina de cusut Elna are privilegiul de a fi consideată operă de artă, un exemplar din producția fabricii, modelul Lotus fiind expus în 1968 la Muzeul de Artă Modernă din New York.

Faptul că Elna poate fi văzută la un muzeu de talia MOMA, acum, în acești ani, nu poate fi decât absolut remarcabil, altfel fiind vorba totuși despre o unealtă, până la urmă o mașină de cusut destinată a ne face viața mai ușoară. Iar ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă să ajungi în acel muzeu, ar trebui spus că este a treia instituție cea mai vizitată din SUA.

La început, Elna a fost un ceas

Societatea Tavaro, din Elveția, a luat ființă prin 1934 și se ocupa cu producția de ceasuri. Mecanismele de ceas, producția și asamblarea lor erau specialitatea elevețiană după cum probabil știți. Dar, din cauza greutăților inerente anilor din preajma celui de-al doilea Război Mondial, Tavaro a proiectat și lansat, pentru prima oară, o mașină de cusut electrică și portabilă. Aceasta se întâmpla în 1940.

Elna nr.1, adică prima mașină de cusut a acestei firme care mirosea deja drumul către succesul viitor, a fost produsă în 1940 și aducea cu ea primele inovații. Faptul că era verde, spre deosebire de toate mașinile de cusut care erau atunci, în acele zile, negre, greoaie și statice, deja pălește în comparație cu inovația tehnică introdusă, respectiv portabilitatea și sursa de energie electrică.

De fapt, după cum doresc acționarii companiei să transmită lumii, producția lor se bazează pe un singur lucru: să ofere plăcere din folosirea mașinii de cusut. Adică să dea acea senzație unică de confort și bucurie când trebuie să faci un lucru care, în alte condiții, s-ar rezuma printr-o îndatorire sau o sarcină de serviciu.

Mașina de cusut Elna, sau mai bine zis influența pe plan mondial a brandului s-a concretizat prin crearea de mașini portabile mici, de buzunar cum am putea să le numim. Elvețienii au reușit să facă, prin miniaturizare, ingeniozitate tehnică și redesign o minunăție de mașină de cusut.

Elvețienii de la Elna produc o gamă atât de variată de accesorii încât pare că ingeniozitatea lor este inepuizabilă. De la cele mai elementare piese de schimb, de exemplu, până la cel mai sofisticat soft pentru mașinile de cusut programabile și prese de călcat miniaturale, adică bune de dus prin concedii și călătorii.

O parte din produsele lor le puteți găsi și pe site-ul Vaella.ro. Cu siguranță că putem aduce și ceea ce vă doriți și nu avem momentan pe site. Le veți primi prin serviciile de curierat.

Leave a Comment